半世紀掠影 : 馬博良小說集

馬博良

Research output: Scholarly Books | Reports | Literary WorksBook (Editor)

Abstract

馬博良,上海《文潮》雜誌和香港《文藝新潮》雜誌的創辦人,1947年在上海出版短篇小說集《第一理想樹》,五○年代在香港期間倡導現代主義思潮,對香港文學發展帶來莫大的影響。本書除了刊載《第一理想樹》中的七個短篇小說,更收錄五○年代在《文藝新潮》發表的作品四篇。小說中不單有現代文學技巧的實踐,也能滿足大眾的流行品味,充分展現了上海與香港、高雅與通俗、紈子弟與進步青年的雙重面貌。
Original languageChinese (Traditional)
Place of Publication香港
Publisher中華書局
Number of pages256
ISBN (Print)9789888263400
Publication statusPublished - Sep 2013

Publication series

Name1950年代香港文學與文化叢書
Publisher中華書局
No.4

Bibliographical note

嶺南大學人文學科研究中心 - 1950年代香港文學與文化叢書 (梁秉鈞 黃淑嫻主編)

Activities

  • 1 Editorial (Book Series)

1950年代香港文學與文化叢書 (Journal)

梁秉鈞 (Editor in chief) & 黃淑嫻 (Editor in chief)

20122013

Activity: Editorial / Peer-review Work Editorial (Book Series)

Cite this

馬博良 (2013). 半世紀掠影 : 馬博良小說集. (1950年代香港文學與文化叢書; No. 4). 中華書局.