解讀香港臥底電影的情緒結構和變遷 = The Changing Structure of Feelings in Hong Kong Undercover Movies

Research output: Journal PublicationsJournal Article (refereed)

Abstract

八十年代以來香港電影環繞臥底探員的角色和形象,逐漸形成一個次類型,廣泛地在不同主題和風格的電影中出現。本文主要論點在於指出,臥底次類型在香港電影的浮現、發展和變化,與香港過去百多年特殊的殖民歷史處境,以及其文化與政治形構有緊密關係。作為一種政治和文化隱喻,電影中的臥底形象和臥底故事,可以幫助我們了解香港人身份及主體性問題之複雜性,以及英治晚期和九七之後香港在變遷中之情緒結構。
Original languageChinese (Traditional)
Pages (from-to)145-177
Number of pages33
Journal台灣社會研究季刊 = Taiwan: A Radical Quarterly in Social Studies
Volume60
DOIs
Publication statusPublished - Dec 2005

Keywords

  • 殖民主義
  • 情緒結構
  • 政治寓吝
  • 警匪片
  • Colonialism
  • Sturcture of Feelings
  • Political Allegory
  • Gangster Movies

Cite this