南胡北黃 : 民國地理學的分野, 1936-1952

Translated title of the contribution: Divisions among Geographers in China, 1936-1952

Research output: Journal PublicationsJournal Article (refereed)

Abstract

1936年黃國璋主持北平師範大學地理系,與胡煥庸主持的南京中央大學地理系南北呼應,形成中國地理學上的「南胡北黃」格局。具體而言,北派是以北平師範大學地理系和清華大學地學系為中心,依託中國地學會,強調歐美地理學範式;南派則是以中央大學地理系和浙江大學史地系為中心,依託中國地理學會,側重中國本土地理學範式。兩派之爭始於學術傳統和地域分異,繼而擴展至地理學會、學術機構、學術範式,以及學術研究的紛爭,終以政治收場。地理學的南北之分不僅契合民國學術的南北分野和政治中心的轉移,同時反映中國本土地理學和西方地理學之間的張力,深刻塑造了中國近代地理學的構建與敘事。
Translated title of the contributionDivisions among Geographers in China, 1936-1952
Original languageChinese
Pages (from-to)87-114
Number of pages28
Journal中央研究院近代史研究所集刊
Volume106
Publication statusPublished - Dec 2019

Bibliographical note

本文在香港嶺南大學Faculty Research Grant, 2018/19 支持下完成(Funding Reference: 101874)。

Keywords

  • 胡煥庸
  • 黃國璋
  • 中國地學會
  • 中國地理學會
  • 地理學史

Fingerprint Dive into the research topics of 'Divisions among Geographers in China, 1936-1952'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this