「左翼失語」, 還是被消聲的抗爭主體?

Translated title of the contribution: "Speechless of the Left", or Silenced Subject of Resistance?

許寶強

Research output: Journal PublicationsComment / Debate

Abstract

香港反送中運動的過程中,傳統工會、基層組織、邊緣社群等社會運動中的左翼力量,似乎並不特別投入,部分團體或個人甚至提出「左翼失語」的說法,更有自我定位為左翼的團體或個人,批評反送中運動右傾,與之割蓆。本文主要以幾份自我定位為左翼的網上雜誌的論述為研究對象,探討反送中運動中的左翼「異聲」或「失語」,以至當中蘊含的政治取態,並嘗試分析這些論述所可能產生的不經意效果。
Translated title of the contribution"Speechless of the Left", or Silenced Subject of Resistance?
Original languageChinese (Traditional)
Pages (from-to)237-258
Journal台灣社會研究季刊 = Taiwan: A Radical Quarterly in Social Studies
Volume115
Publication statusPublished - 30 Apr 2020

Bibliographical note

本文根據作於2019年10月26-7日於高雄師範大學和平校區舉辦的台灣社會研究學會年會發表的演講改寫而成。感謝台灣社會研究學會的邀請,同時感謝鄭亘良的高效高質編輯工作。

Cite this